Werken met de kracht van kwetsbaarheid

  ‘Iedereen heeft de behoefte om moediger te zijn en meer van zichzelf te laten zien.’ dr. Brené Brown

Geldt dat ook voor jou? We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan een van onze workshops ‘Werken met de kracht van kwetsbaarheid’. De workshop is een uitwerking van het onderzoek en gedachtegoed van de dr. Brené Brown. Met haar boeken en Ted-Talks inspireerde zij inmiddels miljoenen mensen.

Eerdere deelnemers:

 • ‘Het voelt alsof jullie een steentje in stilstaand water gooien. De golfjes zullen nog heel lang zichtbaar zijn’.
 • ‘(Te) kort, heftig, gevarieerd, intiem, sfeervol, geraakt door opstellingen’.
 • ‘Een hele fijne, speciale, leerzame en inspirerende dag’.
 • ‘De dag heeft erg veel indruk op mij gemaakt. Het was een veilige, open sfeer waarin confrontatie met plekjes in mijzelf die ik ver weg gestopt had mogelijk werd’.

 

Hoe beschermen we ons?

Na jaren van aanpassen aan onze omgeving, kan het zijn dat we niet meer weten waar we voor staan, waar onze bezieling ligt en waar ons hart van gaat stromen. We beschermen ons tegen teleurstellingen en afwijzing door muurtjes te bouwen en maskers te dragen. Bijvoorbeeld door perfect te willen zijn, over anderen te oordelen of door het alleen op te knappen.

‘Als ik maar mooi, sterk of succesvol ben, dan voorkom ik ….

Waardering zoeken

Perfectionisme is gericht op de goedkeuring en waardering van anderen.Hoeveel complimenten we ook krijgen, het lijkt nooit genoeg. Wat overheerst is de angst om door de mand te vallen. Voor het ophouden van de schijn, betalen we een hoge prijs. Want met het uitsluiten van onze kwetsbaarheid, gaat onze kracht en authenticiteit verloren. We raken het vermogen om ons te verbinden met andere mensen kwijt en kunnen niet voluit genieten van wat het leven de moeite waard maakt.

Dr. Brené Brown: ‘Ik ben ervan overtuigd dat de mate waarin je geïnspireerd leiderschap of innovaties kunt laten zien sterk afhankelijk is van de mate waarin je bereid bent kwetsbaar te zijn. Als je geen risico’s neemt, kun je bijvoorbeeld niet vernieuwen. Ook kun je geen doelen bereiken zonder relaties met anderen aan te gaan. En voor relaties is weer vertrouwen nodig. En wat denk je? Voor vertrouwen moet jij je kwetsbaar durven opstellen. Dus het gaat eigenlijk altijd over kwetsbaarheid.’

Moed en vertrouwen

Verbondenheid is een van de belangrijkste menselijke behoeftes. Dat kan alleen als we ook onze kwetsbare kant durven laten zien. Het is moeilijk om onszelf en onze beperkingen te tonen. Dat vraagt veel moed en een sterk verlangen om het anders te willen doen. Maar ook steun van anderen en goede begeleiding in een veilige leeromgeving. Op die manier kun je positieve ervaringen opdoen op de weg naar kwetsbaarheid. Om zo krachtiger en meer jezelf te worden.

Voor wie?

De workshop is gericht op leidinggevenden, adviseurs, medewerkers en begeleiders die:

 • hun eigen kwetsbaarheid willen (h)erkennen en leren inzetten, om zo vertrouwd te raken met de kracht ervan.
 • hun leiderschap willen ontwikkelen vanuit authenticiteit, zelfvertrouwen en verbondenheid
 • beter willen omgaan met onzekerheid, schaamte, fouten, twijfels en verwachtingen van anderen
 • eerlijk naar zichzelf willen zijn en zich niet langer willen verstoppen

 

Wat gaan we doen?

We vertalen de bevindingen van Brené Brown naar onze eigen situatie, ervaringen en behoeften. We werken aan de hand van oefeningen uit o.a. systemisch werken (opstellingen), NLP, transactionele analyse en mindfulness.

 • Kwetsbaarheidsmythes en hoe wij ons wapenen tegen kwetsbaarheid
 • Wat perfectionisme, (ver)oordelen en ‘niet goed genoeg’ met ons doet
 • Relatie tussen kwetsbaarheid, schaamte, leiderschap en creativiteit
 • Inzicht in je kwetsbare kant, het verlangen en de moed om jouw pad te volgen.

 

Wanneer en waar

– 3 oktober 2014, van 09.30 uur – 16.30 uur in Cuijk.
De sfeervolle buitenlocatie www.la-tertulia.nu maakt de ontmoeting compleet.
Wil je op de hoogte gehouden worden over het vervolgprogramma of volgende data voor de workshops? Stuur dan een email naar astrid@klaarheid.nl

Kosten

150 euro (excl. btw), inclusief koffie/thee en lunch
120 euro (excl. btw) voor particulieren of zelfstandigen, inclusief koffie/thee en lunch

Inschrijven

Stuur een mail naar astrid@klaarheid.nl onder vermelding van je naam, organisatie en factuuradres.

Lees ook het artikel: 5 stappen naar kwetsbaar durven zijn

 

Begeleiding

portretastridAstrid van de Laar (1966) is communicatie-adviseur, begeleider en coach, met o.a. opleidingen op het gebied van organisatie-verandering, groepsdynamica en systemisch werken. ‘Na 20 jaar gewerkt te hebben als adviseur en manager, merkte ik dat ik me zo had aangepast dat ik nauwelijks meer wist wat ik zelf wilde of miste. Puur op kracht hield ik het schip drijvende. Door mijn kwetsbaarheid en angst weer te gaan voelen, heb ik ook mijn verlangen ontdekt. Dit is mezelf en anderen de ruimte en veiligheid bieden om te leven en werken vanuit eigen kleur en talenten.’

monique portretMonique Linders (1967) is trainer en coach, met opleidingen op het gebied van NLP, transactionele analyse en systemisch werken. ‘Als leidinggevende bij PostNL zocht ik naar mijn eigen stijl en koers. Ik zat in een spagaat tussen aardig gevonden willen worden en de baas zijn. Ik voelde mezelf eenzaam en nooit ‘goed genoeg’. Door te onderzoeken welke ongemakkelijke gevoelens ik wegdrukte, kwam ik weer in contact met wat belangrijk is voor mij. Plezier, leren, leven met een open hart en dit delen met anderen’.

Laat je inspireren door Brené Brown foto brene brown

Presentatie over de moed om de arena te betreden zonder harnas:  http://youtu.be/8-JXOnFOXQk
Haar eerste en populaire TedTalk: http://youtu.be/iCvmsMzlF7o
Haar boeken over kwetsbaarheid: http://bit.ly/1mCdlJA