Waar wordt iemand sterker van?

Dagelijks ervaar ik hoe moeilijk het is om het niet voor de ander te gaan oplossen en actie te nemen. Bij teams die vastlopen, bij leidinggevenden die tussen twee vuren zitten en bij kinderen die hun weg aan het zoeken zijn.

‘Waar wordt iemand sterker van?’. ‘En wat verzwakt iemand?’ Die vraag stond centraal op de opstellingsavond bij Inge Land. We zijn geneigd de ander te helpen als die het moeilijk heeft. Maar helpt dat wel?

Als ik ervan uitga dat de ander de sleutel in eigen hand heeft, hoef ik niet meer te doen dan betrokkenheid tonen. Dat is de plek die de ander in zijn kracht zet, waar hij sterker van wordt. Erbij durven blijven en verdragen dat de ander last, pijn of onmacht voelt.

Helpen, voorkomen, uit handen nemen, adviseren, zorgen maken of iemand het aankan… Versterkt dat of verzwakt dat de ander? Waarom doen we het dan toch zo vaak? Omdat we dan niet hoeven te voelen hoe moeilijk het is om te zien dat de ander worstelt. Als het weg is bij de ander, hoef ik niet meer te voelen wat het met mij doet. En ik beloon mezelf als helper omdat ik iets ‘goeds’ gedaan heb.

In systemisch kijken gaat het over de balans in het systeem. Doen wat past bij je plek en je verantwoordelijkheid. En vooral de ander zijn lot toevertrouwen. (foto: smdrshane)

Lees ook over de achtergrond van Klaarheid scheppen.