Veilige lijnen, om in te verdrinken

Soms lijkt het alsof we gevangen zijn in de lijnen die om ons heen zijn uitgelegd. In de koepel van het Bonnefantenmuseum in Maastricht trekken de lijnen op de wand aan je zodra je binnen komt. Als je tegen de muur staat, voel je als het ware dat de lijnen door jou heen lopen en word je opgenomen in het patroon. Je lijkt erin te verdwijnen.

De lijnen  staan voor mij voor de verwachtingen van anderen, de cultuur van de organisatie waarin je werkt, de ladder van de carrière, de structuur van onze maatschappij. Het is moeilijk om daarin niet te verdwalen.

Patronen en kaders bieden voorspelbaarheid en daarmee veiligheid. Je voegen naar wat er al ligt is aantrekkelijk omdat je er zelf niet over hoeft na te denken.

In onze wereld van structuur is het moeilijk om stil te staan, om even afstand te nemen en je eigen lijnen uit te zetten. Is dit het leven wat ik voor ogen heb? Leef ik mijn leven bewust? Of zit ik vol ‘ongeleefd leven’.

‘Leef wanneer je leeft. De dood verliest zijn verschrikking als je sterft wanneer je je leven hebt vervolmaakt.’  F. Nietzsche.

 

Opstellingswerkplaats

Een nieuw jaar kan aanzetten tot reflectie. Waar sta je nu, wat zou je anders willen en waar wil je voor gaan?

Heb je het gevoel dat je vast zit in belemmerende patronen en dat je iets nodig hebt om een volgende stap te zetten?  Dan bieden wij je de gelegenheid om deel te nemen aan de systemische werkplaatsen die wij op verschillende plekken in het land organiseren. De komende avond is op 25 januari 2016 in Nijmegen.

Wat kan een opstelling je brengen?

  • Je wordt je meer bewust van de oorsprong van eigen patronen en dynamieken die in je werk of privé een rol spelen.
  • Je ervaart waar de ruimte ligt om bewuster te leven en werken, om  invulling te kunnen geven aan jouw persoonlijke drijfveren, talenten en mogelijkheden.