Vakantieflow, ook op je werk?

kamperen uitzichtWat maakt vakantie zo ontspannend en verruimend? Voor mij is het belangrijkste dat mijn dagelijkse routine verdwijnt. Geen agenda, geen wifi, geen krant, geen kloktijd. Eten wanneer je honger hebt, opstaan als je wakker bent, slapen als je moe bent. Heerlijk om te kunnen luisteren naar het natuurlijke ritme van je lichaam. En het te accepteren zoals het komt.

Na dag of vier beginnen wij als gezin ons natuurritme te pakken. We golven mee met hoe het aan komt waaien. Als we ’s nachts wakker liggen van de storm die over onze sidderende tent raast, slapen we ’s ochtends wat langer uit. Als het gaslampje het onverwacht begeeft, bergen we de boeken op en kruipen we wat eerder de tent in. Als het museum dicht blijkt, gaan we wat anders doen.

(Dit is het ideaalplaatje. Toen de Tate Gallery in Londen sloot toen we nauwelijks binnen waren, heb ik een half uur lopen balen. Gebrek aan planning…)

Bewust zijn, accepteren en reageren op wat er is, het niet anders willen hebben. De principes uit de mindfulness komen ook van pas op vakantie. Als je wilt dat de zon schijnt terwijl het regent, heb je het vaak moeilijk. Door te luisteren naar de wind en het geklater op het tentdoek, ervaar je het mooie van een regenbui. En op een gegeven moment merk je dat de regen stopt en de zon doorbreekt. Ook goed. Dan gaan we naar buiten.

Hoe mooi zou het zijn als we deze ontspannen vakantie-ervaring kunnen meenemen naar het werk? De plek waar overwegend structuur, planning en tijd dominant is.

Met planning en control proberen we grip te krijgen op de werkelijkheid en die naar onze hand te zetten. Maar de werkelijkheid is weerbarstig en laat zich vaak niet dwingen. Voor je het weet wordt het plan de enige richtinggever. We staren op de kaart maar vergeten om ons heen te kijken naar hoe het gebied eruit ziet.

Hoe kunnen we ons vermogen tot bewustzijn meer in ons werk inzetten? Dat begint met tijd nemen. Tijd om aan te voelen wat nodig is, ons bewust te worden van de situatie, ons te verdiepen in elkaars beleving. Zodat je zeilt op de wind van vandaag en niet op de weersvoorspelling van gisteren.

Een eerste stap

Probeer elke vergadering te starten met een stil minuutje ‘aankomen’ zodat iedereen zich bewust wordt of hij er al echt kan zijn. Of neem tussen twee afspraken door de tijd om op te merken hoe je erbij zit en wat er in je omgaat, zodat je met meer ruimte de volgende ontmoeting kunt ingaan. Of neem eens heel bewust afstand van je projectplanning en kijk eens wat het project op dit moment nodig heeft om verder te komen.

Kleine momenten die van grote waarde kunnen zijn om de vakantieflow ook op het werk te ervaren.