Je lijf liegt nooit en wijst de weg

De focus in coaching op lichaamssignalen zorgt ervoor dat je goed zicht krijgt op wat aandacht nodig heeft of waar blokkades zitten. Daardoor krijg je nieuwe informatie ten opzichte van het hoofd dat zich een verhaal heeft gevormd over wie je bent en wat je hebt meegemaakt.

Minder analyse, meer ervaren. Daarmee richt je je op wat jouw lichaamssignalen je willen vertellen. Vaak zijn we geneigd de onprettige signalen weg te drukken of te verdoven. Het kan ook verwarrend zijn om veel te ervaren, zeker voor mensen die graag controle willen houden. Waarom voel ik nu spanning in schouders of buik? Wat maakt dat ik na gesprekken met bepaalde mensen vaak hoofdpijn krijg? Wat zeggen die onrustige benen me tijdens een overleg?

Het luisteren begint met het welkom heten van de signalen die je lichaam afgeeft. Probeer niet meteen te zoeken naar oplossingen maar neem een nieuwsgierige houding aan. Een gesprek met je lichaam, kan je de weg wijzen naar dat wat gehoord of gezien wil worden. Een richtingwijzer naar een leven waarin je lichaam en geest samenwerken en in balans zijn.

Huisarts Inge Kroese: ‘Alles wat we meemaken, slaan we op in ons lichaam. Alles is één geheel. Onze fysieke reactie op gebeurtenissen is er sneller dan de gedachte. Daarna komt de ratio. Met onze eigen gedachten kunnen we onszelf dingen wijs maken, maar je lijf liegt nooit. De fysieke reactie is er, of je het nu wilt of niet.”

Meer hierover in het artikel op https://www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5235806/hoofd-ratio-lichaam-emotie-luisteren