Leiderschap in harmonie

Paarden kunnen je prachtig maar ook confronterend spiegelen. Ze geven je op een heel directe manier feedback over je leiderschap en je kwaliteiten in het leggen van contact. Daarom ging ik afgelopen maand weer de wei in voor een cursus paardencoaching.

Na wat opwarmoefeningen krijgen we de opdracht om het paard met een losse teugel te laten slalommen tussen pionnen door. Bij de ene cursist loopt het paard als vanzelfsprekend mee. Maar bij een andere cursist komt het paard alleen met strakke teugels en met veel tegenzin een klein stapje in beweging. Dan ben ik aan de beurt. Na een paar oefenrondjes en opnieuw starten (‘vertrouw erop dat je het kunt leren’) volgt het paard me in de slalom. Ik voel de bereidheid van het paard om met me mee te gaan.

Het is geen kwestie van de baas zijn en mijn wil opleggen.
We doen het samen.

paardenworkshop 3

Praten en dwingen brengt je niet veel verder omdat het paard vooral let op de onbewuste signalen die je afgeeft. Paarden zijn zo sensitief omdat ze in kuddes leven en prooidieren zijn. Ze zijn op elkaar afgestemd en reageren direct als de veiligheid van de kudde in het geding is. Op het moment dat je de wei binnenloopt, word je deel van hun kudde en beschouwen ze je als een soortgenoot.

Heb je een duidelijk doel voor ogen en ben je goed geaard, dan zal een paard je volgen zonder dwang. Heb je twijfel over je waar je heen wilt, of ben je bang dat het paard je niet zal volgen, dan is de kans groot dat het paard nog even blijft staan. Eenmaal samen in beweging moet je bewust contact blijven houden. Het risico van te ver voorop lopen, is dat het paard je kwijt raakt en stopt. Wil je te veel, te snel of kom je te snel dichtbij, dan schrikt het paard of loopt van je weg.

Er is geen plan, vooral afstemming.

De volgende opdracht die we krijgen is geblinddoekt contact maken met een van de paarden. Ik kan niet zien hoe het paard op me reageert en moet volledig op mijn andere zintuigen vertrouwen. Ik begin bij het aaien over haar rug en manen, daarna strijk ik langzaam over haar buik en benen. Om ook de andere kant te kunnen bereiken, kruip ik onder haar hoofd door. Ik voel hoe ontspannen ze is en mijn handen nauwlettend volgt.

Het is een bijzondere ervaring die me raakt. Waar ik anders vooral vertrouw op mijn ogen, om te scannen wat er speelt en of het veilig is, kom ik nu in contact met een diepere laag. Een laag van vertrouwen, harmonie, verbondenheid en uitwisseling. Er is geen plan maar vooral afstemming. Het leiden en geleid worden vloeit in elkaar over. Alsof mijn handen ook door het paard gestuurd worden.

Paardencoaching levert waardevolle ervaringen en inzichten op bij het vergroten van je natuurlijk leiderschap. Ook voor teams is het een krachtige interventie om in gesprek te komen over de ontwikkelpunten in de samenwerking. Dit kan onderdeel zijn van een teamtraject bij Klaarheid.

Met dank aan Gerda Dekker voor de foto’s: www.dekkerconsult.nl