Hoe vaak vermijd jij contact… met een mailtje?

Het lijkt wel alsof we de hele dag bezig zijn met communicatie. In veel organisaties zitten mensen driekwart van de dag mail ‘weg te werken’. Wat deden medewerkers in hemelsnaam met hun tijd toen er nog geen email bestond? We zijn er in ieder geval erg druk mee en lijken er niet aan te kunnen ontsnappen.

Terug van vakantie moeten veel mensen honderden mails doorploegen, op zoek naar die paar mails die om actie vragen. Je kunt je afvragen of we wel efficiënter zijn gaan werken. Communicatie lijkt van middel tot doel verheven. ’s Avonds ga je naar huis en dringt de vraag zich op wat je die dag eigenlijk gedaan hebt.

Het is goed om eens stil te staan bij de impact van deze mailcultuur. Voegt het nog wezenlijk wat toe aan het werk en de samenwerking? Als je er goed bij nadenkt zul je merken dat het soms ook een manier is geworden om de ander te vermijden. Een digitale muur om gevoelens van ergenis, frustratie of teleurstelling achter te verstoppen.

Kunnen we nog wel omgaan met de complexiteit van de persoonlijke ontmoeting? Daar waar niet zozeer woorden maar het gevoel bepaalt of je contact ervaart. De vraag is wat we samen willen en hoe we kunnen stoppen met het vermijden van het echte contact.

Onderstaande tekst kan een mooi begin zijn voor een goed gesprek over de communicatiestijl van jou en je team. Over het effect van de manier waarop we met elkaar omgaan en welke verandering we op gang willen brengen.

 

Much in the window but nothing in the room

We have bigger houses but smaller families,
more conveniences, but less time.
We have more degrees, but less sense
more knowledge, but less judgement
more experts, but more problems
more medicines, but less healthiness.
We’ve been all the way to the moon and back
but have trouble crossing the street to meet the neighbor.
We built more computers to hold more information
to produce more copies than ever…
but have less communication.
We have become long on quantity but short on quality.
These are fast times of fast foods but slow digestion.
Tall man but short character.
Steep profits but shallow relationships.
It is a time where there is much in the window
but nothing in the room.

His Holiness the 14th Dalai Lama