Grote wisseldag: in de schoenen van ….

Bij de kluisjes is het een drukte van belang. Tussen honderden tieners berg ik m’n spullen op, net als de vader die de roze schooltas van zijn dochter heeft meegekregen. Ik bekijk het rooster en zoek het leslokaal. Vandaag stap ik in de schoenen van mijn dochter op de ouder-leerling wisseldag van het Montessoricollege in Nijmegen. De ervaring zette me aan het denken. Zou je dat ook in organisaties kunnen doen?

wisseldagNee, hier geen fietsen, iedereen moet zich aan de regels houden’. De huismeester stuurt me naar de fietsenstalling. De ouders die vandaag invallen voor hun zoon of dochter, worden hetzelfde benaderd als hun kinderen. Als je te laat komt, moet je een briefje halen. En als je telefoon afgaat in de les, mag je ‘m inleveren bij de docent.

Meer dan de helft van de kinderen heeft zich vandaag laten vervangen door hun ouders. Heb je de pech dat je ouders niet kunnen, dan word je als leerling gewoon op school verwacht. Ik volg het reguliere lesrooster van mijn dochter. Ze heeft geen toets vandaag. Daar bof ik mee, anders had ik die gewoon moeten maken. Trots geeft ze me instructies: ‘Geen tas mee naar dramales, het huiswerk goed opschrijven en bij die ene docent kun je stiekem wel wat ‘appen’, als je je mobiel achter je etui verstopt.’

Met een wonderbaarlijke vanzelfsprekendheid beelden we in de dramales uit dat we in een moeras lopen, een museum bezoeken of vakantie vieren in een te kleine caravan. We volgen Engelse en Spaanse les. Jammer, aardrijkskunde valt uit. De leerlingen lijken er weinig last van te hebben dat het merendeel van hun medeklasgenoten de 40 gepasseerd zijn. En de veertigers tonen zich met gemak weer even tiener als ze met veel plezier de opdrachten uitvoeren.

Medewerkerswisseldag
De eenvoud van het idee maakt de impact er niet minder op. Wat zou zo’n wisseldag ook goed kunnen werken in een organisatie. Een dag waarop medewerkers, managers, professionals en bestuurders van plek wisselen om hun blik te verbreden en zich beter te kunnen verplaatsen in andere functies en mensen in de organisaties. Geen meeloopdagje met een apart programma maar gewoon zoveel mogelijk doen wat de ander ook dagelijks doet. Net als mijn dochter deed, zorg je dat je plaatsvervanger weet wat het programma voor die dag inhoudt en help je met een voorbereiding zodat de ander ook echt je werk overneemt.

Natuurlijk zijn er functies die niet gemakkelijk door een ander over te nemen zijn. De patiënt zal er niet blij van worden als hij hoort dat de manager vandaag gaat opereren. Net zoals mijn dochter niet een training of coaching van mij kan overnemen. Maar ze zou heel goed een dagje met mij of een collega mee kunnen. Net zoals de manager een echte dag kan meegaan met een professional en de taken verricht die verantwoord overgenomen kunnen worden. Zodat de professional op zijn beurt een dagje kan ervaren hoe het is om bijvoorbeeld op een ondersteunende afdeling te werken.

 Wat zou een wisseldag binnen een organisatie kunnen opleveren?

  • inzicht in wat er komt kijken bij andere functies en het ervaren van de uitdaging en je beperkingen
  • een frisse blik op je eigen werk door de ervaringen van je invaller
  • iedereen krijgt meer zicht op hoe het hele systeem werkt en hoe de onderdelen in een organisatie van elkaar afhankelijk zijn
  • betere onderlinge samenwerking doordat er meer begrip en respect is voor elkaars werk
  • doorbreken van statuspatronen: iedereen doet mee aan de wisseldag, ieders aandeel in de organisatie is belangrijk
  • waardevolle input voor mogelijkheden om het totale proces beter te laten lopen

 

Proeven
Om vier uur gaat de zoemer en ‘sjouwen’ we met de schooltassen naar de fietsen. ‘En’, vragen onze dochters bij thuiskomst? ‘Hoe was het?’ ‘Ik wil morgen weer’, antwoord ik. ‘Lekker overzichtelijk, gezellig en wat geweldig om zoveel te kunnen leren.’ Nou, daar herkennen ze zich helemaal niet in. ‘Het is hard werken, hoor.’ Dat geloof ik zeker. Maar voor de ouders was het vandaag een feestje. Een prachtige ervaring om even te mogen proeven van de wereld van onze kinderen.