5 stappen naar kwetsbaar durven zijn

Om je te verbinden met anderen, om te vernieuwen, te leiden of innoveren, moet je kwetsbaar durven zijn. In deze blog lees je over belangrijke stappen om je zoektocht te beginnen.

Brené Brown schreef een mooi boek dat een ongemakkelijk onderwerp belicht: ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Want wees nou eerlijk, wie wil er nou graag kwetsbaar zijn? Bij de baas volledig op slot schieten of de emoties door je lijf voelen gieren. Omdat je het punt bereikt dat je niet meer aan de hoge werkdruk of verwachtingen kan voldoen. Verwachtingen die je meestal zelf in de wereld hebt geholpen en je nu de das lijken om te doen. Ben ik wel goed genoeg? Draag ik wel genoeg bij? Wat gebeurt er als ze zien hoe ik me van binnen voel?

Brené Brown vertelt in haar boeken en Ted-Talks op bijna luchtige wijze hoe je kwetsbaarheid kunt omarmen. Ze kan je raken met haar belofte over de vrijheid en ruimte die het geeft om je niet langer te verstoppen achter een harnas of muurtje. Maar van ‘weten’ is het nog een hele stap naar ‘doen’. Wachten we stiekem tot de ander zich kwetsbaar toont? Als we allemaal zo denken, blijft alles zoals het is en saboteren we het echte contact. Waar begin je?

1. Je afweer leren herkennen
Hoe bescherm jij je tegen kwetsbaar zijn? Iedereen heeft zijn afweervoorkeuren. Ik zet er een paar op een rijtje:

  • Alles onder controle houden en perfect willen doen.
  • Luisteren naar je angst en niets nieuws ondernemen.
  • Veel oordelen over de ander.
  • Negatief over jezelf denken en praten.
  • Ontkennen dat je iets of iemand nodig hebt.

Door allereerst je afweer te leren (her)kennen, kun je signaleren in welke situaties en contacten je je kwetsbaar voelt. Het begint met bewustwording. Zo kun je jezelf beter leren kennen. Om meer te weten te komen over wat er achter je muurtje verstopt zit. Het muurtje beschermde je tegen pijnlijke en ongemakkelijke gevoelens. Ooit. Dient dit muurtje je nu nog?

2. Moed als waarde nemen
Om iets nieuws te doen of te laten zien, heb je moed nodig. Door moed als belangrijke waarde te nemen, ben je gemotiveerd om spannende momenten aan te gaan. Het wordt dan minder belangrijk of het slaagt of mislukt. Als het slaagt, geeft het je vleugels. Als het niet lukt, heb je het in ieder geval geprobeerd en ben je jezelf trouw gebleven. Je leert je les, huilt uit bij je steunbron (zie stap 4), en pakt de draad weer op.

3. Verlangen naar…
Om tevoorschijn te komen, heb je naast moed ook verlangen nodig. Het verlangen om bijvoorbeeld meer in verbinding met anderen te leven en werken. Of om meer van jezelf en je talenten te laten zien. Zonder verlangen ben je niet in staat om de onvermijdelijke spanning en tegenslag te hanteren. Als je je kwetsbaar opstelt, komt alles immers veel meer binnen. Voor je het weet, vlucht je en besluit je het nooit meer te doen. Een sterk verlangen helpt je door de tegenslagen heen. Het is je houvast als je onderweg hindernissen tegen komt.

4. Steun vragen en aannemen
Naast veel moed en een sterk verlangen, heb je ook steunbronnen nodig. Mensen die je door dik en dun steunen, naar je luisteren en je weer in het zadel helpen. Dit kan een partner, vriend of collega zijn. Maar natuurlijk ook een leidinggevende. Iemand die je niet afrekent op fouten maar je begeleidt in je ontwikkelstappen. Met vallen en opstaan. Want je kunt niet leren fietsen zonder te vallen. Hoe zou het zijn als je je leidinggevende ‘gewoon’ om die steun zou durven vragen? Bedenk eens hoeveel kracht er uit die kwetsbare vraag voort kunnen vloeien. Welk antwoord hoop je te krijgen? Voor welk antwoord ben je bang?

5. Voorbereid zijn op ‘kritiek’
Om de arena zonder harnas te betreden, moet je ook voorbereid zijn op de reacties van de criticus, de cynicus en de angsthaas. Die van anderen maar vooral van jezelf. Door ze niet uit te sluiten, maar mee te nemen, word je minder snel overvallen door hun reactie. Je bent voorbereid. Het advies is om de criticus, cynicus of angst vol aan te kijken en ze een plek te geven op de tribune in jouw arena. Maar ook vooral te besluiten om niet naar hun reactie te handelen. Zoals Brown het zegt: ‘You’re welcome to come. I see you, I hear you, but I’m not interested in your opinion.’

Vijf eerste stappen, met dank aan Brené Brown. Het lijkt simpel. Dat is het (helaas) meestal niet. Om de kracht van je kwetsbaarheid te ontdekken heb je ook een veilige leeromgeving en contact met anderen nodig.

Presentatie over de moed om de arena te betreden zonder harnas: